söndag 17 maj 2009

Helgtur i Mälaren

Bild från FrilufskartanPro med tillstånd från Sportmanship



Vid 15-tiden på lördagen paddlade jag ut från klubbviken och gick in i Hässlösundet med kurs mot Norrskär. Efter bara ett par hundra meter märkte jag att det skulle bli tungt att paddla dit, kraftig motvind. Jag paddlade på och sakta avverkade jag meter efter meter. När jag kom ut i Ridöfjärden rullade vågorna hela tiden över fören på kajaken fram till sittbrunssargen. Jag vek in bakom de små öarna Lilla & Stora Hällgrund för att få lite lä. Gick sen rakt mot vågorna hela vägen till Norrskär. På Norrskar skruvade jag ihop klubbens två campingbord, medans min lägereld brann ut. När elden slocknat och glöden var som bäst la jag på min köttbit. När köttet var klart åt jag den tillsammans med lite potatissallad vid det ena av borden.Sent på kvällen tog jag en tur runt Lindskär och St Granskär, spegelblankt och helt tyst.

På morgonen vid 8-tiden satte jag mig i kajaken och paddlade in i Ridö arkipelagen, vindstilla och nästan inga båtar. Jag såg fyra hägrar på en gång. Lite senare såg jag en till och ett Fiskjuse par. Jag rundade Ridön och paddlade förbi St Sandskär och Almö-Lindö på vägen hem. Jag mötte Sixten vid Björnöändan, han berättade att jag hade Peter efter mig. Jag väntade in Peter som hade sätt mig redan när jag gick förbi Almö-Lindö. Vi paddlade sen hem tillsammans.
En kanon fin tur.
29,9 km

onsdag 13 maj 2009

Tisdags paddling 12 maj




I går tisdag så hade klubben som vanligt prova på paddling med efter följande tur. Mellan 17-18 så var det några som provade på att paddla. Vid 18-tiden så anslöt fler vana paddlare från klubben, för att paddla med på kvälls turen. Vi paddlade ut från klubbviken och gick ut i Västeråsfjärden med kursen instäld på Östraholmen. Under överfarten över fjärden passerade några rengnmoln, vi blev träffade av lite lätt regn. När vi svängde runt Östraholmen för att gå i land vid stranden blåste det lite motvind. Vid landstigningen tittade solen fram och vi fikade i den en stund. Efter fikat satte vi oss i kajakerna igen. Några passade på att byta kajaker för att få känna på olika modeller. Hemvägen paddlades via norra delen av ön. Vinden hade mojnat och paddlingen var lugn och skön. Vi var 15 st paddlare med på kvälls turen.
5 km

lördag 9 maj 2009

Paddling i vinden


I dag skulle Johan och jag paddla till Norrskär. Vi lämnade klubbhuset vid Bjönöbron vid 8:30 tiden. Vi paddlade in under bron och gick genom Hässlösundet bort till södra Björnö. Under den 5 km långa paddlingen ökade vinden. När vi passerade udden och gick ut mellan stora & lilla Hällgrund i Ridöfjärden hade vågorna ökat markant. Vi diskuterade hur vi skulle göra, fortsätta eller vända? Vi provade att gå ut en bit, men redan efter ett par hundra meter var vågorna nästan 50 cm höga. Vi vände och surfade fort in bakom St. Hällgrundet. Vi paddlade sen ut mellan Björnö och lilla Hällgrundet för att öva lite i de höga vågorna. Vi surfade en stund innan vi gick in i lä bakom Björnö. Vi fikade vid badplatsen, efter en stund kom Peter paddlandes. Han gick i land och fikade med oss. Peter hade gått på ut sidan av Björnön och det hade gått mycket höga vågor. Efter fikarasten paddlade vi hem till klubbhuset. Mycket stark vind på hemvägen.
Senare på eftermiddagen fick jag veta att det hade blåst 12-15 m/s och 20m/s i byarna.
11km