lördag 22 augusti 2009

Norge





Dag 1
Efter en tio timmars biltur från Västerås var vi framme vid Spiterstulen vid 20-tiden. Vi packade ihop vår utrustning och vandrade uppåt. Efter ca två timmar hittade vi en lämplig tältplats och tältets restes.
Dag 2
Vi vaknade tidigt, inte utvilade. Efter att Arvid värmt vatten på sitt kök åt vi frukost, en påse Real. Tältet revs och vi började vår vandring upp mot toppen av Galdhöpiggen. Efter ca en timmes vandring la vi av oss våra ryggsäckar och fortsatte med endast vatten och kamera. Underlaget var oftast mycket stenigt med omväxlande snö eller glacier. Vid 2000m.ö.h så försämrades sikten med dimma och blåst. Vi kämpade vidare, långsamt ändrades talen på höjdmetaren och tillslut så kunde vi skymta toppen genom dimman. Trötta men glada kunde vi kliva in i toppstugan. Vi passade på att äta en korv, Arvid köpte en 2dl festis för 35 kr (norska). Vi vilade en stund innan den långa vandringen ner till Spiterstulen startade. Jag kände att mitt vänstra knä hade fått jobba hårt på vägen upp. Därför valde jag att ta det riktigt försiktigt på vägen ner. Oscar och Arvid gick lite före, vi samlades vid ryggsäckarna och åt en varsin påse Real. Mätta vandrade vi sen ner till Spiterstulen, där vi slog upp tältet. Senare på kvällen gick vi in och tog ett par öl och planerade morgon dagen.
Dag 3
Vilodag från vandring. Vi körde ner till Geiranger via Stryn. På vägen dit så passade Arvid på att bada i en kall sjö uppe vid liften till Stryns sommarskidåkning. Precis när han skulle doppa sig kom det två fulla turistbussar som stannade. Jag och Oscar skrattade så mycket åt Arvid när han badade. Han skrek rakt ut när han slängde sig ut i det iskalla vattnet och försökte slå simrekord för att komma upp ur det. När han sen rörde sig som Gollum över klipporna fram till bilen så kunde vi knappt stå på benen. De i bussarna fick sig ett gott skratt, innan de och vi rullade vidare. Efter att ha kört upp och ner för flera olika serpentinvägar körde vi sen bort till Besseggen, där vi slog nattläger.
Dag 4
Vi vaknade vid 7-tiden. Efter frukosten packade vi ihop tältet och la in det tillsammans med sovsäckarna och liggunderlagen i bilen. Vi vandrade sen bort till Gjendesheim där vår vandring upp mot toppen av Besseggen började. De första 200-300 merarna gick över trappstegsliknande flata stenar. Därefter varierade underlagen mellan grus. stenar och kalt berg. Halvvägs upp passade vi på att fylla på vattenflaskorna från ett litet vattenfall. När vi nådde fram till ett brant stup passade vi på att ta en del bilder, samtidigt som dimman lättade. Efter pausen fortsatte vi upp till toppen. Vi tog en del bilder där och passade även på att prata lite med några andra vandrare. Vi vandrade sen tillbaka samma väg som vi kom ifrån. Klockan halvfem var vi tillbaka vid bilen. Vid 17-tiden startade vi vår hemresa tillbaka till Västerås, via Lillehammer, Arvika och Karlstad, där vi åt på Max efter närmare sexton timmar utan mat. Vi var alla tre trötta på frystorkat. Strax efter klockan två på natten tumlade jag in i hallen hemma. Efter en välbehövlig dusch stupade jag i sängen. Skönt att vara hemma efter en rolig tur.

Vi vill passa på att tacka Hilleberg för lånet av ett SAIVO tält och Naturkompaniet i Västerås för lånet av ryggsäckar och klätterutrustning.